Erwtensoep. Een heerlijke winterse maaltijd, echt Hollands ook! Wat is er nou lekkerder om erwtensoep te eten op dagen dat het buiten hard vriest. Precies, niet veel! Dit heerlijke erwtensoep recept is voor 4 personen. Het is klaar in ongeveer 80 minuten. Dit erwtensoep recept is ook nog eens heerlijk gevuld, oftewel: er zitten veel ingrediënten in! Het is mogelijk om een ingredient weg te laten, zoals de schouderkarbonade.
Erwtensoep ingrediënten
- 1 pak (voorbeeld: HAK) spliterwten van 500 gram
- 300 gram hamlappen
- 1 schouderkarbonade
- 1 speklapje of een bakje van 100 gram met losse spekjes
- 1 grote geschilde kruimige aardappel
- 1 prei stengel, in kleine stukjes
- 5 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 250 gram winterpeen, in kleine stukjes
- 2 gesnipperde uien (kleine stukjes)
- 1 rookworst
- 2 laurierblaadjes
Erwtensoep bereiding
1. Was de spliterwten. Pak een flinke pan met 2 liter water en voeg de karbonade, het speklapje en de hamlappen toe, niet klein gesneden. Breng het aan de kook en laat het 30 minuten koken. Blijf gedurende 30 minuten goed roeren.
2. Snijd de kruimige aardappel in kleine stukjes. Doe dit ook met de prei, selderij, peen, ui en scheur de laurier ook in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de soep. Laat het nog 30 minuten extra zachtjes koken. En blijf roeren. Als er teveel water uitkookt, kun je nog wel 200 milliliter toevoegen. Maar onthoud ook dat hij lekker dik moet worden.
3. Als de soep dus een uur (30 minuten + 30 minuten) gekookt heeft, kun je de karbonade, het speklapje en de hamlapper eruit halen en in kleine stukjes snijden. Nu kan ook de rookworst in kleine stukjes gesneden worden, en toegevoegd worden. Roer het vlees door de soep heen. Laat het geheel nog 15-20 minuten koken.
4. Strooi er bij het serveren nog wat bleekselderijblaadjes bij, en de erwtensoep is klaar! Dat was erwtensoep in 4 stappen. Eet smakelijk!