Franse uiensoep

Dit Franse uiensoep recept is een voorgerecht met ingrediënten genoeg voor 4 personen. Het recept is klaar in iets minder dan een uur. Voor de bereiding van de Franse uiensoep heb je een sauteerpan / hapjespan nodig. Als je deze niet hebt, dan kun je ook een pan met een dikke bodem gebruiken.

franse uiensoepIngrediënten Franse uiensoep

  • 6 uien gepeld, waarvan 3 in kleine stukjes gesneden en 3 in grote uienringen
  • 2 eetlepels boter
  • 50 gram bloem
  • 2 liter runderbouillon,
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 1 gedroogd laurierblad
  • zout en peper naar smaak
  • 2 stokbroden

Bereiding

Hoe kun je de Franse uiensoep bereiden? Volg het stappenplan hieronder en het resultaat is een Franse uiensoep volgens origineel recept!

1. Bedek de bodem van de sauteerpan, ook wel hapjespan genoemd, met een eetlepel boter op middelhoog vuur. Voeg de uienringen toe totdat ze gekarameliseerd zijn. Gooi ook de kleinere stukjes ui in de pan. Dit moet ongeveer 15 minuten duren. Haal de pan dan van het vuur af, en laat het afkoelen.
2. Bak ondertussen ook de twee stokbroden af in de oven, laat ze zeker niet te lang in de oven staan! Zorg dat ze klaar zijn voor het begin van stap 4.
3. Laat de uien in de pan zetten, zet het vuur iets later en voeg de bloem toe. Roer dit uien-bloem mengsel voor 2 minuten.
4. Terwijl je roert, kun je nu de wijn toevoegen. Direct daarna de runderbouillon. Breng het geheel aan de kook en voeg ook het laurierblad toe.
5. Scheur in de tussentijd 1 van de twee stokbroden in kleine stukjes. Voeg dit toe aan het mengsel in de pan en doe het deksel erop. Laat het vervolgens voor een half uurtje net wel koken. Dit kan op een laag vuur.
6. Hal het laurierblad eruit en proef of de soep goed is. Breng het desnoods op smaak met wat peper en zout.
7. Verdeel de stukjes stokbrood evenredig over de 4 soepkommen en schenk de soep er overheen.

Tip voor de Franse uiensoep

  • Tip 1: Je kunt ook nog 2 tenen knoflook toevoegen. Gooi deze samen met de bloem (bij stap 2) erbij. Dit geeft net iets meer smaak.
  • Tip 2: Zet een bakje met strooikaas op tafel. Dit kan iedereen er dan naar eigen smaak overheen strooien. Het is helemaal lekker om de soepkom met de kaas erop in de oven te zetten en dan op 240 graden te laten gratineren!

Was het lekker? Laat het ons dan weten d.m.v. een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *