IJs maken zonder ijsmachine

Veel mensen schaffen tegenwoordig een ijsmachine aan. Waarom? Omdat het makkelijker is. Nou feit is ook dat het duur is, en ga je het geld eruit halen als je misschien maximaal 1x per jaar zelf ijs gaat maken? De meeste mensen kopen dus een dure ijsmachine, en dan gaan ze twee keer zelf ijs maken. Zonde dus! Vooral omdat ijs maken zonder ijsmachine ook gewoon kan! Het is leuk, en het resultaat mag er altijd wel zijn! Het is wel een uitdagend klusje, dat moet worden gezegd. Inclusief vriestijd kost het ongeveer 12 uur.

IJs maken zonder ijsmachine, ingrediënten en keukenspullen

 • Mengkom
 • Mixer
 • 100 gram suiker
 • 200 milliliter volle yoghurt
 • 250 milliliter slagroom
 • een of twee zakjes vanillesuiker
 • Evt. verse aardbeien / kersen / frambozen / stukjes chocolade, afhankelijk van wat je wilt gaan maken
 • Een lege oude ijsdoos
 • Staafmixer
 • En een werkende vriezer 😉

Zelf ijs maken zonder ijsmachine, de bereiding

ijs maken zonder ijsmachineEr zijn een aantal stappen die gevolgd moeten worden. Als je alles eerst even nauwkeurig leest, dan weet je al in je hoofd wat je moet doen, en dan sta je dus niet meer voor nare verrassingen 😉

 1. Pak eerst de mengkom en voeg de suiker, de vanillesuiker en de yoghurt toe. Klop dit met de mixer totdat het een geheel is. Als het goed is, is het mooi glad en zie je de suiker niet meer zitten.
 2. Klop de slagroom totdat het op vla lijkt. Hoe langer je klopt, hoe romiger het ijs straks wordt. Neem hier dus goed de tijd voor.
 3. IJs maken zonder ijsmachine kost veel tijd. Dit kost je tien minuutjes extra, maar het maakt het ijs wel veel lekkerder.  Als je geen vanille-ijs wilt maken, maar bijvoorbeeld aardbei ijs wilt maken, of kersenijs, bereid dit ingrediënt dan voor. Je kunt hiervoor een staafmixer gebruiken. Maak het tot een soort fruitsap.
 4. Je hebt nu het yoghurt-suiker mengsel, een bak met geklopte slagroom en eventueel een extra ingrediënt. Je kunt dit nu door elkaar scheppen. Je kunt nog de mixer gebruiken, maar niet op de hoogste stand, de laagste! Zorg ervoor dat het een geheel wordt, dat je geen stukjes meer ziet (op uitzondering van bijvoorbeeld stukjes kers).
 5. Het meeste werk is gedaan. Nu kan het ijs in de vriezer. Het is het beste om het ijs er elk half uur uit te halen, en even door elkaar te husselen. Grote ijskristallen kunnen op deze manier niet ontstaan. Herhaal dit totdat het ijs echt ijs is geworden.

Tips en trucs voor ijs maken

Neem de tijd! IJs maken zonder ijsmachine duurt even, maar het is wel heerlijk. Het resultaat mag er altijd zijn! Zorg er ook altijd voor dat al het keukengerij goed schoon is. Verder is het ook echt een stuk lekkerder om een ingrediënt toe te voegen. Als je dan toch al zo lang bezig bent met het ijs, waarom zou je het dan niet 2x zo lekker maken en 10 minuten langer bezig zijn? Overigens, de beste tip voor ijs maken zonder ijsmachine is misschien nog wel het doorroeren van het ijs als het eenmaal in de vriezer zit. IJs met echt ijskristallen erin is gewoon een stuk minder lekker! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *