Moussaka recept

Moussaka komt oorspronkelijk uit de Turkse keuken. Het stamt al uit de tijd van het Ottomaanse Rijk, daarom wordt het ook vooral op de Balkan gegeten. Moussaka betekent ‘fris’ in het Arabisch. Dit is zo omdat het recept traditioneel koud wordt gegeten. Wij doen het in de oven! Dit moussaka recept is voor 4 personen en is klaar in ongeveer een uur (inclusief tijd in de oven, 20 minuten). Belangrijk is bij dit recept om alle stappen even van tevoren door te lezen. Het is namelijk een recept waarvoor keukenskills nodig zijn! 🙂

Moussaka recept ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • een paar scheutjes olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 fijngesneden teen knoflook
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gram
  • 2 aubergines
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 milliliter halfvolle melk
  • 1 zakje gemalen kaas van 200 gram
  • qua keukenspullen is er nog een grillpan, een koekenpan, een steelpan en een ovenschaal nodig

Bereiding moussaka recept

moussaka recept1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden celsius
2. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine plakjes. Kook de plakjes voor 10 minuten in een klein laagje water. Na 10 minuten kun je het afgieten.
3. Pak ondertussen een flinke koekenpan waar je de ui in fruit (circa 3 minuten). Gooi daarna de knoflook erbij, en bak het samen voor 1 minuut. Voeg hierna het gehakt en de oregano toe, en bak het in ongeveer 5 minuten gaar. Daarna kunnen de tomatenblokjes uit blik worden toegevoegd. Laat het ui-knoflook-gehakt-oregano-tomatenblokjes-mengsel op een laag vuur staan. Tijd: ongeveer 15 minuten. Eventueel op smaak brengen met wat peper en zout.
4. Pak een grillpan, snijd de aubergine in dunne plakjes (net als de aardappels) en vet de plakjes in. Net zo lang totdat ze aan beide kanten goudbruin worden. Je kunt de aubergine plakjes bij gebrek aan een grillpan eventueel ook grillen in de oven.
5. Smelt de 30 gram boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Je bent nu roux aan het maken, roer net zolang totdat het mengsel bruin wordt. Schenk langzaamaan de melk erbij. Het geheel moet uiteindelijk gaan koken. Laat dit 15 minuten indikken totdat een gladde saus is overgebleven, dit is bechamelsaus!
6. Schep het mengsel van stap 3 in een ovenschaal. Bedek dit met de aubergine plakjes en de aardappel plakjes van stap 2 en 4. Schenk tot slot de saus van stap 5 er overheen. Bestrooi het geheel met het zakje kaas!
7. Zet de ovenschaal in de oven voor 20 minuten, en laat het lekker goudbruin worden van de bovenkant. Tast toe, want nu is de moussaka klaar! Eet smakelijk!

Tip 1: Gebruik in plaats van een zakje kaas, een blok kaas die je zelf raspt. Dit is veel goedkoper dan een zakje kaas.

Tip 2: Je kunt de bechamelsaus ook kopen in de winkel, dit is alleen niet zo lekker als de zelfgemaakte versie!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *