Stamppot andijvie met spekjes

Stamppot andijvie met spekjes is toch wel een van de oudste winterse Hollandse recepten. Ze zijn makkelijk te bereiden, het geeft weinig afwas en het zijn ook wintergroenten, vol gezonde voedingsstoffen. Dit stamppot andijvie recept is voor 4 personen en duurt ongeveer 45 minuten. In dit recept staan twee versies, met spekjes en zonder spekjes. Bekijk de rode letters daarom goed.

stamppot andijvie spekjesStamppot andijvie ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 200 gram andijvie
  • 2,5 deciliter gekookte melk
  • azijn
  • zout en peper naar smaak
  • 40 gram boter of 75 gram mager rookspek

 

Waarom boter of spek? Als je er geen spekjes in wilt doen, kun je het met boter doen. Zonder spekjes is stap 4a, dan sla je stap 4b over. Met spekjes is stap 4b, sla dan stap 4a over.

Stamppot andijvie met spekjes bereiden

1. Schil de aardappelen, en halveer ze steeds. De stukken moeten even groot zijn.
2. Kook de aardappelen met weinig water en een snufje zout, gaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je kunt alvast aan stap 5 beginnen tijdens het koken.
3. Giet ze af, en laat ze nog even droogkoken.
4a. Dit is stamppot andijvie zonder spekjes. Nu kun je ze fijnstampen. Gooi de melk in de pan waarin je de aardappelen hebt gekookt, samen met de  boter, en maak er puree van. Laat de puree goed warm worden in de pan.
4b. Dit is stamppot andijvie met spekjes. Bak 75 gram in kleine stukjes gesneden mager rookspek uit. Als dit klaar is kun je de puree fijnstampen. Gooi de melk in de pan waarin je de aardappelen hebt gekookt, en gooi de spekjes erdoor. Maak er puree van, die je goed warm laat worden in de pan.
5. Pak de verse andijvie. Haal de gewassen eraf, en de harde groene bladeren ook. Was de andijvie, en snijd het vervolgens in dunne reepjes.
6. Meng de aardappelpuree met de gewassen en gesneden andijvie. Een beetje azijn en/of zout en/of peper om het op smaak te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *