Zelf oliebollen bakken

Elk jaar als het oud en nieuw is, zijn de oliebollen niet aan te slepen. Maar waarom bak je ze dit jaar niet gewoon zelf? Steeds meer mensen doen dat, in plaats van de dure deeghappen van de lokale bakkerij. Bak je eigen oliebollen met ons oliebollen recept! Dit oliebollen recept is genoeg voor 25 stuks!

Ingrediënten voor dit oliebollen recept

 • een ei
 • 500 milliliter melk
 • 500 gram bloem
 • 1 zakje gedroogde gist, dit is meestal 7 gram. Let op: gedroogde gist, geen verse gist!
 • 1 theelepel suiker, kaneel en zout (dus totaal 3 theelepels)
 • frituurolie
 • poedersuiker
 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram krenten
 • 50 gram sukade in kleine stukjes
 • sap van 1 citroen

Zelf oliebollen bakken

Nu je alle ingrediënten bij elkaar hebt liggen, kun je beginnen met zelf oliebollen bakken. Dit is natuurlijk ook nog eens leuk aangezien je dit maar 1 keer per jaar kunt doen. Het is vaak (echt serieus) een stuk lekkerder als je de oliebollen zelf gaat bakken, dan als je ze koopt. Bij het zelf bakken begin met het oliebollenbeslag, het allerbelangrijkste. Daarna kun je ze pas in de frituurpan doen.

1. Pak een grote beslagkom en voeg bijna al het bloem (houd 1 eetlepel apart) in de kom. De suiker, de kaneel en de gist kan er ook doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de berg met ingrediënten, klop een ei los en schenk dit in het kuiltje.
2. Terwijl je roert, kun je de melk erbij schenken. Als het goed is wordt dit een geheel.
3. Pak een tweede kom, schil de appels en maak er stukjes van zo groot als de rozijnen en de krenten. Gooi de appels in de kom en besprenkel het met citroensap van 1 citroen. Voeg de krenten en de rozijnen toe, en de eetlepel bloem die je apart hebt gehouden.
4. Maak ook hier 1 geheel van, en voeg het bij het mengsel van stap 1 en 2.
5. Het oliebollenbeslag is af, dek het af met aluminiumfolie en laat het rijzen (1 uur lang). Het wordt als het goed is 2x zo groot. Pas hierna kun je echt zelf oliebollen bakken!
6. Verhit de frituurpan tot 175 graden.
7. Pak een ijsbolletjestang, doop hem in de olie en schep er bolletjes beslag uit. Hij mag niet plonzen, leg hem voorzichtig in de hete frituurpan. Het is eigenlijk hetzelfde als ijs scheppen!
8. Je kunt meestal wel 5 of 6 oliebollen tegelijk in de frituurpan bakken, in 5 minuten zijn ze meestal wel goudbruin geworden.
9. Als je de gebakken oliebollen uit de frituurpan haalt, laat je ze uitlekken in een vergiet. Vergeet de eerste oliebol niet even te proeven!
10. Leg alle oliebollen op een schaal en besprenkel ze met poedersuiker. Gelukkig nieuwjaar alvast!

Zelf oliebollen bakken tip: tijdens het zelf oliebollen bakken kan het voorkomen dat de oliebol niet vanzelf (in de olie) omdraait. Dan moet je hem even een handje helpen.

Kijk voor meer oliebollen recepten op oliebollen-recept.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *