Mayonaise kun je natuurlijk prima in de winkel uit een pot kopen. Maar de meeste mensen weten niet dat het eigenlijk veel lekkerder is om mayonaise zelf te maken. Zelfgemaakte mayonaise heeft namelijk de echte mayo smaak. En het leukste is dat je ook je eigen draai aan het recept kunt geven. De bereiding duurt ongeveer 15 minuten. Het is genoeg voor een hele pot mayonaise. Hieronder: het zelfgemaakte mayonaise recept.
Ingrediënten en keukenbenodigdheden voor zelfgemaakte mayonaise
- een middelgrote kom
- een garde
- 2 eierdooiers
- 2 theelepels mosterd, maakt niet uit welke mosterd!
- 500ml olie, koolzaad olie of lichte olijfolie is het lekkerst!
- een theelepel azijn
- citroensap van een halve citroen
- een snufje zout
Bereiding van zelfgemaakte mayonaise
1. Pak de kom en leg een handdoek of iets dergelijks onder de ene onderkant. Op deze manier staat de kom onder een hoek.
2. Voeg de 2 eierdooiers toe, en mix het met de garde.
3. Gemixt? Voeg dan twee theelepels mosterd toe. Mix dit ook.
4. Voeg 500 milliliter olie toe. Doe dit voorzichtig. Om te voorkomen dat de ingrediënten splitsen, moet je (terwijl je het mosterd/eidooiermengsel mixt, al druppelend de olie toevoegen. Weinig in het begin, voeg steeds sneller de olie toe (al mixend met een garde!). Dit proces duurt (als je het goed doet) ongeveer 3 minuten.
5. Als het goed is is de zelfgemaakte mayonaise nu vrij dik. Dat is prima. Voeg dan een eetlepel azijn toe. De kleur zal veranderen.
6. Als je de mayonaise nu goed vindt, dan is hij goed. Wil je nog een beetje meer smaak: voeg dan nog de citroensap van een halve citroen toe, of een snufje zout.
7. Eet smakelijk! Je hebt zojuist zelfgemaakte mayonaise gemaakt!
Wil je een ander soort mayonaise maken? Klik dan op de link links!