Zuurkool is een groente dat door veel mensen niet gewaardeerd wordt als het op de traditionele manier bereidt wordt. Het heeft namelijk een bittere smaak die gecompenseerd dient te worden met zoete ingrediënten. Door er een schotel van te maken bevat het gerecht meer variatie in smaken, terwijl de smaak van de zuurkool niet op de achtergrond komt te staan.
Benodigdheden voor de zuurkoolschotel
- 500 gram zuurkool naturel
- Een pondje gehakt
- Een rookworst
- Een blikje gevuld met ananasstukjes
- Melk
- Nootmuskaat
- Geraspte kaas
- Zout en peper
- Aardappelen of 800 gram aardappelpuree
Bereidingswijze:
1. Schil om te beginnen de aardappelen, waarvan de hoeveelheid afhangt van het aantal mensen wat mee eet. Kook de aardappelen en maak hier, in combinatie met wat melk, peper, zout en nootmuskaat een zachte puree van. Het is ook mogelijk om een kant en klaar pakje puree te kopen in de supermarkt, volg in dit geval de instructies op het pakje.
2. Scheid vervolgens de ananasstukjes van het bijbehorende vocht, maar bewaar het vocht wel. Je dient dit namelijk samen te voegen met de zuurkool in een grote pan. Laat deze combinatie gaar koken, gedurende circa 25 minuten. Als dit klaar is dient al het vocht afgegoten te worden uit deze pan. Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan, zodat deze rul wordt.
3. Vet vervolgens een ovenschaal in met wat boter en vul deze met de helft van de puree, plakjes rookworst, zuurkool, gehakt en de ananasstukjes. Dek dit geheel af met de andere helft van de puree en wat geraspte kaas.
4. Zet de ovenschaal in een oven, die is voorverwarmd op 200 graden en gaar dit geheel in circa 15 minuten. De ovenschaal is pas klaar als alles bedekt is met een goudkleurig korstje.
Een lekkere toevoeging voor deze schotel is een handje rozijnen, wat je kunt toevoegen aan de aardappelpuree.